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Q. Can a department or college be 
“dissolved” or relocated? 
In the sense of reorganizing the structure 
of the university, yes. Departments and 
programs can be reformulated or moved 
to different colleges in a restructuring 
process. Faculty have the right to give 
advice and counsel during a 
reorganization (see Article 27.2). Faculty 
input is crucial to the development of a 
plan that will actually work to the benefit 
of UC students and the public. 
 
Q. Can a department or college be 
permanently closed? 
So long as faculty have appropriate 
Article 27 input, yes, programs, 
departments or colleges can be closed. 
However, if faculty are to lose their jobs 
because of a closure or restructuring, 
then the procedures outlined in Article 
29 of the contract must be followed (see 
further details below). 
 
Q. Can a department refuse to 
accept a “relocated” faculty member? 
Can a dean refuse to accept 
relocation of a program or 
department to his/her college?   
No. Faculty members’ tenure and 
appointment terms reside with the 
university, not a particular program, 
department, or college. However, the 
administration undoubtedly has in the 
past and would in the future consult with 
faculty members, unit heads, and deans 
about individual-level decisions in a 
reorganization, even after the 
completion of a formal restructuring 
process—as they should per shared  
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governance principles. 
 
Q. Can faculty be terminated during 
a restructuring? 
If restructuring leads to the closure of 
an academic unit, program or college, 
yes—but, again, only if Article 29 of 
the contract is invoked (see next 
question for details). 
 
Q. What would happen if the 
University were to invoke Article 29? 
How does it work, and what would 
it mean to me? 
First, the Administration must notify 
the AAUP and all faculty members in 
the affected unit at least  
60 days in advance of making a 
recommendation to the UC Board of 
Trustees for closure and termination 
of employment. The Administration’s 
notice must include the reasons why 
the long-range educational mission of 
the University necessitates closure of 
the unit and termination of faculty; all 
parties have the right to reply and 
present evidence to the Board. If the 
Trustees agree that there is “probable 
cause” for closure and the need to 
terminate faculty members, then the 
Faculty Senate appoints a committee to 
study the matter. The committee has 
60 days to make recommendations to 
the Faculty Senate. The Faculty Senate 
then has 21 days to vote to accept or 
reject the committee’s 
recommendation, and submit the 
committee report and its decision to 
the Board of Trustees.  



If the Board makes a final decision to close the unit 
and terminate faculty, plans must be made to allow 
students to complete their programs and normal 
attrition used to reduce the number of faculty in the 
program (i.e., retirements; non-reappointment of 
adjunct, clinical, research, or field service faculty 
members).  The Administration must make a good 
faith effort to relocate all faculty members in the 
affected unit so that their University employment can 
continue in other departments. For tenured faculty 
members, this may include providing sufficient time 
and resources for retraining. When relocation is not 
possible, there are specific notice provisions based on 
length of service to the University. (For details, see 
Article 29.9 - 29.24.) 
 
If there are other questions about contractual rights 
in a restructuring process, we urge you to contact the 
Chapter office for clarification. 
 
  — Dave Rubin, PhD 
       Stephanie Spanja, J.D. 
                       Directors, Contract Administration 


